Novin­ky

Co je nového od konce roku 2024 v cestování do a z Evropy? EES je za rohem!

PPCE - 2024/08/26

Share

Od konce roku 2024 čekají cestovatele do Evropy zásadní změny díky zavedení nového systému vstupu a výstupu (EES) – jeho zavedení už bylo několikrát posunuto, ale teď to vypadá, že konečně přijde.

Pokud do vaší firmy jezdí zaměstnanci z mimoevropských zemí na krátkodobé služební cesty, určitě byste měli vědět, co nový systém přinese.

Co je EES?

EES je digitální systém, který nahradí razítka v pasech elektronickými záznamy a zjednoduší sledování, kdo, kdy a jak často překračuje hranice Schengenského prostoru. Jeho obdobu znají Ti, kteří cestují do USA, kde je v případě bezvízového styku třeba žádat o elektronickou registraci ESTA, bez ní není možné do USA cestovat.

Obdobný systém – s názvem ETA – nyní spouští i Velká Británie, kam taktéž bez předchozí registrace nebude možné cestovat.

Je zřejmé, že se jednotlivé státy snaží lépe kontrolovat své hranice a mít přehled, kdo na jejich území pohybuje. To je realita, s kterou se budeme potkávat stále častěji.

Proč se EES zavádí?

Hlavním cílem je zvýšení bezpečnosti a efektivity při hraničních kontrolách. Klíčové aspekty EES zahrnují:

  • Ověření totožnosti: Každý cestující bude podroben důkladnějším bezpečnostním kontrolám.
  • Digitalizace záznamů: Namísto fyzických razítek budou údaje o cestách uloženy elektronicky.
  • Sledování imigračních pravidel: EES pomůže úřadům sledovat, zda jednotlivci nepřekračují povolenou délku pobytu v rámci schengenského pravidla 90/180 dní.

Co to znamená pro cestující?

  • Délka pobytu: Překročení 90 dnů během 180 dní bude lépe kontrolovatelné. Doposud musí pohraničník počítat dny podle vstupních/výstupních razítek v pasu, což může být zdlouhavé a často se to neděje. Při elektronické registraci budou záznamy v jednotném systému a tudíž se kontrola dnů výrazně zjednoduší, což jistě mnohým cestovatelům zamezí vstup do Schengenu.
  • Pracovní i osobní cesty: Systém bude sledovat všechny cesty, nejen ty pracovní.
  • Kdo se musí přizpůsobit: Změny se dotknou všech non-EU občanů, a to jak těch, kteří potřebují víza, tak těch, kteří je nepotřebují.

Co to znamená pro firmy a zaměstnavatele?

Firmy, které vysílají zaměstnance do Schengenského prostoru, musí být obzvlášť opatrné:

  • Sledování cest zaměstnanců: EES pečlivě zaznamenává každý vstup a výstup z Schengenu. Zaměstnavatelé musí dbát na to, aby jejich zaměstnanci dodržovali pravidlo 90/180 dní. Překročení tohoto limitu může vést k odmítnutí vstupu nebo jiným právním následkům.
  • Sankce: Pokud zaměstnanec překročí povolenou délku pobytu, může čelit pokutám nebo zákazu opětovného vstupu. Firmy by měly zajistit, že mají správně vedenou evidenci o pracovních cestách svých zaměstnanců.
  • Větší administrativní zátěž: Pro firmy zaměstnávající pracovníky ze zemí mimo EU to znamená více administrativy a nutnost důsledného sledování, jak dlouho zaměstnanci v Evropě pobývají. EES tak zvyšuje odpovědnost zaměstnavatelů za správnost víz a povolení k pobytu jejich zaměstnanců.

A co dál?

Dalším krokem, který se odehraje v první polovině roku 2025, bude spuštění systému ETIAS, který je právě tou cestovní registrací (obdobně jako ESTA v USA, nebo ETA ve Velké Británii), kterou bude nutné udělat předem a bez které nebude možné do EU cestovat. ETIAS se bude týkat cestovatelů, kteří doposud vízum ke vstupu do EU nepotřebovali.

Share