Novin­ky

Zákon Ukrajiny č. 3633-ix ze dne 11. dubna 2024

PPCE - 2024/07/30

Share

Dne 18. května 2024 vstoupí v platnost Zákon Ukrajiny č. 3633-IX ze dne 11. dubna 2024 o změně některých legislativních aktů Ukrajiny ohledně určitých otázek služby v ozbrojených silách, mobilizace a vojenské evidence (dále jen „Zákon“), který obsahuje nové normy týkající se povinností zaměstnavatelů a jejich zaměstnanců podléhajících mobilizaci.

Klíčové změny:

Občané, kteří jsou na vojenské evidenci, se dobrovolně registrovávají do svého elektronického účtu záložníka nebo rezervisty (dále jen „elektronický účet„).

Občané Ukrajiny, kteří jsou na vojenské evidenci, jsou povinni do 60 dnů od data nabytí účinnosti tohoto zákona aktualizovat své účtovací údaje:

 

V případě pobytu na území Ukrajiny:

a. buď osobní návštěvou TSZ (Teritoriální středisko zásobování a sociální podpory) v místě pobytu na vojenské evidenci, nebo v místě trvalého bydliště, nebo v centru poskytujícím administrativní služby, nebo 

b. prostřednictvím elektronického účtu.

 

V případě pobytu v zahraničí:

a. buď oznámením na oficiální elektronickou adresu, nebo na oficiální telefonní číslo uvedené na oficiálním webu TSZ, ve kterém je zapsán na vojenské evidenci, nebo 

b. prostřednictvím elektronického účtu.

 

Všichni muži ve věku od 18 do 60 let jsou povinni mít stále u sebe vojenský identifikační doklad a předložit ho na vyžádání pověřeného zástupce TSZ, policistům nebo pohraničním strážím.

Muži ve věku od 25 do 50 let, u nichž byla poprvé stanovena invalidita II. a III. stupně po 24. únoru 2022, musí projít opětovným lékařským vyšetřením. Stanoven je výčet výjimečných důvodů nepříchodu do TSZ v den uvedený v povolávacím rozkazu.

Soudně může být omezeno právo občanů na řízení motorového vozidla v případě neplnění požadavků TSZ (například nepřítomnost na povolávacím rozkazu).

Namísto náborové služby je zavedena základní vojenská služba pro muže ve věku od 18 do 25 let, která trvá během stavu války až tři měsíce. Zákon ukládá novou povinnost zaměstnavatele – uchovávat místo práce a pozici pro zaměstnance během jejich služby základní vojenské služby.

Zaměstnavatel je povinen zajistit plnění vojenské povinnosti svými zaměstnanci (oznamovat zaměstnancům jejich povolání do TSZ, zajistit jejich včasné doručení na toto povolání, informovat orgány činné v trestním řízení o zaměstnancích, kteří se vyhýbají účasti na povolání do TSZ atd.) a manažeři a další úředníci nesou odpovědnost za porušení podnikem těchto povinností a dalších pravidel vojenské evidence zákona o vojenské povinnosti a vojenské službě.

Občané Ukrajiny, kteří byli vyřazeni z vojenské evidence kvůli odjezdu do zahraničí na dobu delší než tři měsíce, musí být zaregistrováni na vojenské evidenci do 30 dnů od data nabytí účinnosti usnesením vlády Ukrajiny, které určí zvláštnosti vojenské evidence občanů Ukrajiny, kteří trvale nebo dočasně pobývají v zahraničí.

Provádění konzulárních akcí v zahraničních diplomatických misích Ukrajiny během stavu války na základě žádostí mužů ve věku od 18 do 60 let, kteří nepřešli na vojenskou evidenci v přiměřené lhůtě, se uskutečňuje za podmínky jejich současné aktualizace.

Ženy na vojenské evidenci mohou být dobrovolně povolány k vojenské službě nebo povolány k provádění prací na zajištění obrany státu v době války.

Podrobný seznam osob, které mají nárok na odložení mobilizace, zahrnuje mimo jiné muže, kteří mají tři nebo více dětí ve věku do 18 let, muže, kteří sami vychovávají dítě (děti) atd. 

 

Ministerstvo zahraničních věcí Ukrajiny rozhodlo o dočasném omezení přijímání nových žádostí o poskytování konzulárních služeb. 

Vzhledem k uvedenému a s ohledem na potřebu zavedení dalších postupů mezirezortní informační spolupráce oznámilo Ministerstvo zahraničních věcí dočasné pozastavení přijímání nových žádostí o konzulární akty od uvedené kategorie občanů Ukrajiny, mužů ve věku 18-60 let, kteří se dočasně nacházejí v zahraničí (s výjimkou žádostí o vydání dokladů totožnosti pro návrat do Ukrajiny).

Upozorňujeme, že rozhodnutí o dočasném zastavení procesu poskytování konzulárních služeb určené kategorii ukrajinských občanů stanovené zákonem je dočasným opatřením, vyplývajícím z potřeby vyřešit otázky týkající se vojenské evidence občanů mobilizačního věku pobývajících v zahraničí a řešit v rámci spolupráce s dalšími příslušnými orgány státní správy technické otázky, které vznikly při implementaci ustanovení uvedeného zákona.

Omezení budou zrušena po nabytí platnosti Zákona Ukrajiny „O změnách některých legislativních aktů Ukrajiny týkajících se určitých otázek vojenské služby, mobilizace a vojenské evidence“, který vstoupí v platnost 18. května 2024. Proces přijímání a posuzování žádostí o konzulární akty bude pokračovat s ohledem na nové požadavky vyplývající z ustanovení tohoto zákona.

Po aktualizaci vojenské evidence v TSZ bude mít mužský občan Ukrajiny ve věku od 18 do 60 let s platnými vojenskými identifikačními doklady přístup ke konzulárním službám v souladu se zákonem v plném rozsahu.

Mechanismus aktualizace a ověřování vojenských údajů pro muže ve věku 18-60 let, kteří se dočasně nacházejí v zahraničí, je v současné době vybírán z dostupných možností a koordinován příslušnými státními orgány. Jakmile bude tento mezirezortní proces dokončen, diplomatické mise a Ministerstvo zahraničních věcí zveřejní další podrobná vysvětlení.

 

Vojenský evidenční dokument: 

Všichni muži ve věku od 18 do 60 let musí mít při sobě během platnosti válečného stavu vojenský evidenční dokument – vojenskou knížku, záznam o přidělení nebo dočasné osvědčení o vojenské povinnosti. To se týká i těch, kteří byli dříve uznáni jako nezpůsobilí a byli vyřazeni z vojenské evidence. Právo kontrolovat tyto dokumenty mají pracovníci TSZ a SP (Teritoriální středisko zásobování a sociální podpory), policisté a pohraničníci (v pohraničním pásmu nebo na hraničních přechodech).

Pokud během kontroly vojenský evidenční dokument chybí, musí být dotyčný dopraven do TSZ a SP za účelem upřesnění evidenčních údajů nebo zařazení do vojenské evidence.

Aktualizace evidenčních údajů: Během 60 kalendářních dnů – do 16. července – musí všichni muži ve věku pro odvod a také ženy zdravotnických specializací (které měly být evidovány od 1. října 2023) aktualizovat své vojenské evidenční údaje. Výjimky se týkají pouze těch, kteří byli uznáni jako nezpůsobilí a vyřazeni z evidence, a také těch, kteří již údaje aktualizovali a mají příslušný vojenský evidenční dokument.

Při aktualizaci údajů je nutné poskytnout:

  • Osobní údaje – jméno a příjmení; 
  • číslo mobilního telefonu; 
  • e-mailovou adresu; 
  • adresu bydliště; 
  • údaje o znalosti cizích jazyků; 
  • údaje o překročení hranic; 
  • existenci řidičského průkazu nebo oprávnění k řízení leteckých či vodních plavidel.

Spolu s aktualizací údajů mohou muži ve vojenské povinnosti obdržet doporučení k vojenské lékařské komisi, pokud ji dosud neabsolvovali, pokud mají status „omezeně způsobilý“ nebo pokud měli odklad s opětovným přezkoumáním.

Vojenský dokument – vždy s sebou: 

Všichni muži ve věku od 18 do 60 let musí mít při sobě vojenský evidenční dokument. To platí i pro ty, kteří byli vyřazeni z vojenské evidence, nebo mají výjimku či odklad. Jedná se o záznam o přidělení, vojenskou knížku nebo dočasné osvědčení o vojenské povinnosti. Právo kontrolovat tyto dokumenty mají pracovníci TSZ a SP, policisté a pohraničníci (v pohraničním pásmu nebo na hraničních přechodech).

Elektronický kabinet vojenských záložníků: 

Elektronický kabinet má být spuštěn od 18. května. Svůj kabinet si bude možné vytvořit přes mobilní aplikaci, která bude dostupná ke stažení na chytrých telefonech v App Store a Google Play Market. Používání elektronického kabinetu není povinné, je dobrovolné.

Po vytvoření kabinetu získá vojenský záložník přístup ke svým údajům v systému „Oberig“ a může je aktualizovat v období od 18. května do 16. července bez nutnosti návštěvy TSZ. Do kabinetu stačí zadat:

  • telefonní číslo;
  • e-mailovou adresu; 
  • aktuální adresu bydliště.

Dále, pokud to bude nutné, zástupci TSZ sami kontaktují vlastníka elektronické karty. Předvolání a výzvy k návštěvě TSZ a SP nebudou do elektronického kabinetu zasílány.

Evidence v zahraničí:

Povinnost aktualizovat své vojenské evidenční údaje se vztahuje také na muže ve věku 18-60 let, kteří se nacházejí v zahraničí. Bez této aktualizace nebudou moci využívat konzulární služby nebo tyto služby získají současně s aktualizací informací.

Zákon umožňuje aktualizaci údajů bez návratu na Ukrajinu – přes elektronický kabinet vojenských záložníků, telefonicky nebo poštou. Nicméně, postup aktualizace údajů v zahraničních konzulárních úřadech dosud neschválila vláda.

 

Nové pokuty za vyhýbání se: V období od 18. května do 16. července vstoupí v platnost nové výše pokut za porušení pravidel mobilizace a vojenské evidence: od 17 000 do 25 000 hřiven. Nový řád předpokládá, že TSZ může vydat rozhodnutí o uložení pokuty bez sepisování protokolu, tedy nepřítomně – bez přítomnosti porušovatele.

Systém pokut za porušení mobilizace:

Za porušení pravidel vojenské evidence je odpovědnost stanovena podle čl. 210 Správního řádu:

  • 3400 až 5100 hřiven v době míru;
  • 17 000 až 22 500 hřiven za opakované porušení nebo porušení během zvláštního období (např. válečného stavu).

Za porušení legislativy o obraně a mobilizaci podle čl. 210-1 Správního řádu budou v době míru pokutováni:

  • 5100 až 8500 hřiven pro fyzické osoby; 
  • 17 000 až 34 000 hřiven pro úředníky a právnické osoby.

Pokuty během zvláštního období:

  • 17 000 až 22 500 hřiven pro fyzické osoby; 
  • 34 000 až 59 500 hřiven pro úředníky a právnické osoby.

Odpovědnost za porušení se vztahuje jak na ty, kteří se skrývají před aktualizací údajů a předvoláními na Ukrajině, tak na ty, kteří neaktualizovali údaje v zahraničí. Ale za jedné podmínky: TSZ musí mít dokument, který potvrzuje přijetí výzvy. Od 18. května může tento postup probíhat také nepřítomně.

Nové pravomoci TSZ: 

Nový zákon poskytne vedoucím TSZ a SP pravomoc obracet se na soud, aby dočasně omezili právo řídit vozidlo porušovatele. Omezení bude platit, dokud nebude splněn požadavek – dostavit se do TSZ.

Existují však dva případy, kdy toto trestání nelze uplatnit:

  • omezení připravuje vojenského záložníka o hlavní zdroj příjmů: například muž pracuje jako taxikář a platí daně;
  • když má vojenský záložník na své péči osoby s postižením I. nebo II. stupně nebo dítě s postižením.

Kdo ztratí odklad:

  • studenti, kteří získávají druhé vzdělání, které není vyšší úrovně než první (např. absolvent bakalářského studia opět studuje na bakaláře); 
  • pedagogové středních škol, vysokých škol a škol, kteří mají na jednom místě méně než 0,75 úvazku; • rodiče tří a více dětí, kteří mají dluh na výživném více než tři měsíce;
  • muži, kteří sami vychovávají dítě do 18 let, pokud matka dítěte nebyla zbavena rodičovských práv, není mrtvá, nemá status nezvěstné nebo nepřítomné, nebo není ve vězení; • muži, kteří mají tchána nebo tchýni s postižením I. nebo II. stupně, pokud mají syna nebo dceru, kteří nejsou vojenskými záložníky; • muži, jejichž manželka má postižení III. stupně.

Zákon však stanoví, že odklad může být poskytnut, pokud manželka s postižením III. stupně potřebuje neustálou péči. To musí potvrdit lékařská konzultativní komise.

Odklad bude také zrušen pro zaměstnance podniků, institucí a organizací Ministerstva obrany. Podléhají pravidlům pro zařazení.

Změny v zařazení: Nový zákon umožňuje zařadit zaměstnance pracující ve firmách a institucích s mobilizačními úkoly nebo vyrábějícími zboží a služby nezbytné pro ozbrojené síly a další vojenské složky. Je však povoleno zařadit ne více než 50 % z celkového počtu vojenských záložníků ke dni podání seznamu.

Omezení 50 % z celkového počtu vojenských záložníků lze překročit v případě odůvodněné potřeby. Na podniky palivově-energetického komplexu se omezení nevztahuje.

Podle nového zákona se také zachovává zařazení pro zaměstnance orgánů státní správy a dalších státních institucí. Týká se to zaměstnanců:

  • Národní policie; 
  • Národní protikorupční úřad Ukrajiny; 
  • Státní úřad pro vyšetřování;
  • Prokuratury;
  • Úřad pro hospodářskou bezpečnost Ukrajiny;
  • Státní služba Ukrajiny pro mimořádné situace;
  • Státní trestně-výkonní služby; 
  • soudců a osob ve státních pozicích patronátních služeb, jejichž jurisdikce se vztahuje na celé území Ukrajiny.

Základní vojenský výcvik: 

Absolvování základního výcviku bude nyní povinností mužů ve věku od 18 do 25 let. Do 24 let budou mít možnost vybrat si období služby.

Pro ukrajinské studenty mužského pohlaví bude tento výcvik povinný. Z osvobození od základního výcviku ve všech formách vlastnictví vysokých škol budou vyňati studenti, kteří budou ze zdravotních důvodů uznáni nezpůsobilými k vojenské službě.

Základní vojenský výcvik budou moci absolvovat i dívky, ale pouze dobrovolně.

Během válečného stavu bude základní výcvik trvat tři měsíce. V době míru – pět měsíců.

 

Share