Novin­ky

Česká republika již neuznává ruské nebiometrické pasy

PPCE - 2024/07/30

Share

Dovolujeme si Vás informovat o důležité změně týkající se uznávání cestovních dokladů vydaných Ruskou federací, kterou oznámilo Ministerstvo vnitra ČR dne 17. července 2024.

Co se mění?

Ministerstvo zahraničních věcí ČR dne 3. července 2024 oznámilo, že Česká republika bude uznávat pouze biometrické cestovní doklady vydané Ruskou federací. Tato změna by měla zvýšit bezpečnost a lépe usnadnit identifikaci držitelů pasů.

Kdo je osvobozen?

  • Děti do 15 let
  • Jednotlivci zařazení do programu Občanská společnost
  • Držitelé víz a povolení k pobytu udělených v zájmu České republiky

Přechodné období:

Do 15. září 2024 budou nebiometrické pasy stále považovány za platné. Po tomto datu bude nutné předložit biometrický cestovní doklad pro vydání nebo prodloužení povolení k pobytu. V případě, že ruský státní příslušník nemá biometrický cestovní doklad, bude požádán o jeho předložení v přiměřené lhůtě, kterou lze prodloužit.

Jak poznat biometrický pas?

Biometrický cestovní doklad obsahuje strojově čitelné údaje a elektronický čip s biometrickými údaji, zajišťující vyšší bezpečnost a snadnější identifikaci držitele. Na obalu biometrického pasu je také zobrazen symbol čipu.

Důležité povinnosti:

Občané Ruské federace s platným povolením k pobytu musí získat biometrický cestovní doklad a nový doklad nahlásit ministerstvu vnitra do 3 pracovních dnů.

Varování:

  • Získání nového ruského pasu může trvat přibližně 6 měsíců nebo déle.
  • Ruské velvyslanectví v České republice má velmi omezenou kapacitu a je obtížné si zajistit schůzku.

  • Ruští občané často cestují na jiná ruská velvyslanectví v EU, aby získali nový pas. V současné době je Dánsko jedinou zemí EU, která neuznává nebiometrické pasy, ale je vhodné si před cestou ověřit cestovní podmínky, protože se mohou změnit.
  • Ruští občané se mohou potýkat s problémy s návratem ze zemí mimo Schengen, protože letecké společnosti nemusí povolit nástup na palubu, pokud nebude pas uznán, bez ohledu na platné povolení k pobytu v České republice.

Více informací:

Podrobné informace a odpovědi na často kladené otázky naleznete na oficiálních stránkách Ministerstva vnitra: Změny v uznávání cestovních dokladů vydávaných Ruskou federací

Máte-li další dotazy, neváhejte nás kontaktovat.

Share